VABLJENI NA PODELITEV PRIZNANJA ZLATA PONEVKOROŠKA HIŠA, Helena Kresnik Pažek s.p.

NOVICE

VABLJENI NA PODELITEV PRIZNANJA ZLATA PONEV

Strokovna komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja je izbrala zmagovalca akcije Zlata ponev Koroške 2016. Priznanje časopisa Večer Koroška prejme Gostilna Pri lipi na Muti. Zmagovalna gostilna se je najvišje uvrstila tudi po izboru bralcev. Podelitev priznanja bo v torek, 25. oktobra, v zmagovalni gostilni Pri Lipi na Muti.

Natečaj časopisa Večer Koroška za najboljšo gostilno Koroške je usmerjen na pokrajino, ki je morda od vseh slovenskih kulinarično najmanj razpoznavna, a ima še kako raznolike, torej bogate osnove svoje kulinarične razpoznavnosti. Glasovanje bralcev za najboljšo gostinsko hišo na Koroškem je v ožji izbor postavilo tri koroške gostinske hiše: Gostilno Pri lipi na Muti (397 glasov), Gostilno Murko v Slovenj Gradcu (254 glasov) in Gostilno Delalut na Ravnah (240 glasov).

Zadnjo besedo v izboru zlate ponve je imela strokovna žirija, ki jo vodi prof. dr. Janez Bogataj, etnolog, poznavalec slovenske kulturne dediščine, gastronomije, predavatelj na domačih in tujih univerzah. Člani žirije so: Franc Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek), mag. Helena Cvikl (direktorica VŠGT Maribor), dr. Tanja Lešnik Štuhec (predavateljica in strokovnjakinja na gostinskem področju), Brigita Rajšter (avtorica knjig Knapovška košta in Libeliška kuharica, sicer vodja Koroškega muzeja) in Jurij Berložnik (urednik Večera Koroška). Bralci so izbrali tri gostilne, ki so tudi članom strokovne žirije dobro poznane. Žirija je tako le potrdila izbor in skupaj z bralci namenila Zlato ponev Gostilni Pri lipi.

Strokovna žirija je v svoji utemeljitvi zapisala tudi naslednje: »Gostilna Pri lipi je že ob odprtju napovedala in predstavila svojo usmeritev, ki dosledno temelji na koroških prehranskih posebnostih, prilagojenih sodobnim načinom vsakdanje in praznične prehrane. Ta doslednost usmeritve se potrjuje še danes, saj jedilniki ne odstopajo od začrtanih usmeritev. Jedi so skladne z letnimi časi, s prehranskimi surovinami ali živili pa gostilna vzpostavlja lok z lokalnimi in regionalnimi dobavitelji. Zato imajo jedi v tej gostilni zares prave okuse in predvsem odražajo značilnosti koroške kulinarike in gastronomije ter okolij, iz katerih izvirajo.«

V tekmovanju za zlato ponev Koroške so bile uvrščene gostilne: Gostilna Delalut, Ravne na Koroškem, Gostilna Murko, Slovenj Gradec, Gostilna Rogina, Podgorje pri Slovenj Gradcu, Gostilna Pri Lipi, Muta, Turistična kmetija Lešnik, Šmartno, Turistična kmetija Klančnik, Podklanc pri Dravogradu, in Turistična kmetija Ploder, Šentanel.

KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
Helena Kresnik Pažek s.p.
Mariborska cesta 12
SI - 2366 Muta

REZERVACIJE
GSM: +386 (0)41 722 091
Email: info@prilipi.si




Splošni pogoji poslovanja družbe
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI
  • KOROŠKA HIŠA PRI LIPI